Hazırlayan : Esen BAYTEKİN
Sportif dalıcılar dalışla ilgili tecrübe edindikçe sualtında farklı yetenekleri de eklemek isterler. Özellikle kara fotoğrafçılığıyla ilgilenenler bu hobiyi sualtına da taşırlar. Sosyal media platformlarının kullanım yaygınlığı ile mobil telefonların ve aksiyon kameraların fotoğraf/video çekim kaliteleri ve bu ürünlerin sualtında çalışmasını sağlayan housing sistemlerinin kolay ulaşılabilir hale gelmesi bu ilgiyi yükseltmiştir.
Bu konuda ilerlemek isteyen dalıcıların ekipmanlarına hakimiyeti hem dalışlarının keyifli geçmesine hem de Rahat yüzdürme özelliğine sahip bir kamera sisteminin kullanımı çok daha kolaydır, daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlar, dalışınızı daha keyifli hale getirir ve sualtındaki canlıları da dolaylı olarak korur.
Yüzerlik ve Trim
İlk olarak, sualtı fotoğrafçılığı housing kullanımında iki anahtar terim tanımlamamız gerekiyor. “Yüzerlik”, kameranızı elinizde ne kadar ağır veya hafif hissettiğinizdir. “Trim”, housing’in elinizde ne kadar ileri veya geri döndüğüdür. Bu dengeyi iyi yaparsanız su altında makinanızın ağırlığını hissetmez (mükemmel yüzerlik) ve yukarı veya aşağı çevirirken bileklerinizi yormaz (mükemmel trim).
Uygun yüzdürme ve trim ayarlarına sahip bir ekipman kullanmak dalışlarınızı daha keyifli hale getirecektir.
Küçük Kameralar Su Altında Tuğla Olabilir
Gerek seyahat gerek sualtı kullanımında az yer kaplaması nedeniyle genellikle kompakt sınıf makinalar tercih edilir. Fakat kompakt sistemlerinin housing’leri de küçüktür ve içlerinde yeterli hava boşluğu bulunmaz. Ek lensler ve odak ışıkları bu su altı ağırlığını artırabilir. Bu nedenle kullanımda mutlaka şamandıra ihtiyacı doğar.
Pozitif Yüzerlik Avantajları ve Dezavantaları
Tüplü dalış yapıyorsanız, genellikle sisteminizin pozitif yüzerliğe sahip olmasını istemezsiniz. Ekipmanın sürekli yüzeye yönlenmesi siz yoracak ve sinirlendirecektir. Bu durum kameranın elinizden kayması, serbest kalması gibi durumlarda kameranızı yüzeye kadar kovalamak gibi tehlikeli senaryolarla da sonuçlanabilir. Şnorkelle yüzüyorsanız veya serbest dalış yapıyorsanız, acil bir durumda kamerayı bırakıp yüzeye çıkabileceğiniz için hafif pozitif yüzer bir sistem tercih edilebilir.
Negatif Yüzerlik Avantajları ve Dezavantajları
Çok ağır bir kamera sistemi sizi yoracak ve hava tüketiminizi artıracaktır. Ağır bir kamera, sudaki triminizi ve dengenizi etkiler. Ağır bir kamerayı öne doğru ittiğinizde başınızın düştüğünü ve ayaklarınızın yukarı kalktığını göreceksiniz. Vücut pozisyonundaki bu sürekli değişiklikle mücadele etmek sizi yoracak ve hava tüketiminizi artıracaktır. BC’nizdeki fazla havayı telafi ediyorsanız, daha ağır sistemler tehlikeli senaryolara da yol açabilir. Acil bir durumda kamerayı bırakmanız gerekirse kendinizi çabucak yüzeye çıkarken bulacaksınız. Bununla birlikte, bazı gelişmiş serbest dalıcılar, kafalarının ilk inişine yardımcı olması için hafif ağır bir kamerayı tercih eder. Bu ileri düzey serbest dalgıçlar “kameralarını takip etmeyi” tercih ederler, ancak acil bir durumda düşürülürlerse kameralarını kaybetme riskini kabullenmişlerdir.
İdeal Yüzerlik: Nötr veya Hafif Negatif
Tamamen nötr sistemlerin suya hareketi kolaydır ve daha az yorgunluk yaratır. Teknik olarak da özellikle video çekenler için kaldırma kuvvetini nötre çevirmek çok yumuşak kamera hareketleriyle daha başarılı sonuçlar getirebilir. Tamamen nötr bir kamera teçhizatı, kameranız yanınızda eller serbest şekilde yüzebildiğinden, su altında kullanmak gerçekten eğlenceli olabilir. Bu dalışa göre alacağınız ek ekipmanlar nedeniyle oldukça zor bir seviyedir. Mesela geniş açı için kullanacağınız bir dome port bütün ayarlarınızı sil baştan yenilemenizi ve ideal ağırlığı tekrardan bulmanızı gerektirecektir. Bu nedenle genel kullanım için hafif negatif yüzerliğe sahip donanım tercih edilebilir.
Hafif negatif yüzerlik ekipmanın kullanımında çok yormayacağı gibi aynı zamanda başka bir dalıcıya yardım etmek veya olumsuz bir durumla başa çıkmak için ellerimizi kullanmamız gerektiğinde kamerayı kaymadan dibe yerleştirmemize de olanak tanır.
Dome Portlar Kamera Trimini Yükseltebilir
Dome Portlarla ilgili kalıcı bir sorun, büyük hava cebinin yüzeye çıkmak istemesi ve trim sorunlarına neden olmasıdır. Bu dengesizlik genellikle kullanıcının bileklerini zorlar ve kameranızı yönetmek için daha fazla enerji harcatır. Plastik dome port’lar bu soruna en yatkın olanlardır. Cam dome port’lar camın ekstra ağırlığıyla yukarı trimi önlemeye yardımcı olduğundan daha iyi performans gösterir. Büyük dome port’ların pozitif kaldırma kuvvetiyle mücadele etmek için uzatma halkasına veya port altına ekstra ağırlık ekleyebilirsiniz. Bazı housing üreticilerinde dome port altında kurşun ağırlığı tutmak için bir balast sistemi mevcuttur.
Dome Port’a ağırlık eklemek, teçhizatınızı mükemmel bir şekilde ayarlamanıza yardımcı olabilir, ancak eklenen ağırlığı yüzdürme ekipmanlarıyla telafi etmeniz gerekir.
Islak Geniş Açı Lensler Negatif Yüzerlik Sağlar
Islak geniş açılı lensler dome port’lardaki gibi hava cebine sahip değildir. Çoğu ıslak geniş açılı lens, yüzdürme tasması gerektirecektir. Üreticiler modellere göre özel yüzerlik halkaları mevcuttur. Bazı üreticilerin modellerinde de negatif etkiyi kaldırmak için bütünleşmiş yüzerlik halkaları vardır.
Makro Portlar Kamera Trimini Düşürebilir.
Makro portlar daha az hava boşluğuyla Dome portların tam tersi soruna neden olur. Makro portlar, özellikle flip tutucular ve diyopterler takılıyken batmak ister. Makro kurulumu kamera sistemleri daha fazla kaldırma kuvvetine ihtiyaç duyar. Kollarınızda iyi bir denge ve yeterli kaldırma kuvveti sağlanamıyorsa, yüzdürme tasması eklenmesi önerilir. Makro portun çevresine takılacak 10 – 12 parçadan oluşan şamandıra ekipmanı nötr trime yaklaştıracak şekilde ayarlanabilir.
Tüp Kollar ve Köpük Şamandıralar
En yaygın yüzdürme çözümleri, flaş veya hafif kollara yüzdürme eklemektir. Bu, yüksek yoğunluklu köpük şamandıralar veya hava dolu tüp kollar kullanılarak yapılabilir. İhtiyacı karşılayacak şekilde çeşitli uzunluk ve çaplarda tüp kol modelleri vardır. Her boyut farklı miktarda pozitif yüzdürme katacaktır. Tüp şamandıra kolları, ağır bir kamera sistemine kaldırma kuvveti eklemenin kolay bir yoludur. Ancak bu yöntemin dezavantajları vardır. Tüp kolları ayarlanamaz. Bir portla kullandığımız bir dizi tüp kolunuz varsa, başka tip bir portla kullanım için çok pozitif veya çok negatif olabilir. Yüksek yoğunluklu köpükten üretilen şamandıralar bu konuda daha avantajlıdır. Bu şamandıralar, ağır bir makro ayarı veya daha pozitif bir geniş açı ayarı arasında ayar yapmak için sadece şamandıra ekleyerek ideal ayarı bulmanıza yardımcı olur.
Hem tüp hem de şamandıra kolları çeşitli boyut ve uzunluklarda gelir. Boyutlar ve yüzdürme gücü ürün kılavuzlarında yer alır.
Ekipman Ağırlığını Bulmak
Fotoğraf makinenizle mükemmel yüzerlik elde etmek için öncelikle sisteminizin suda ağırlığı hakkında bir fikir edinmeniz gerekir. Bu testi bir küvet ya da tavsiye olarak küçük bir havuzda yapabilirsiniz.
Aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:
Bu eksiksiz kompakt kamera sistemi suda -2,75 libre / -1,25 kg ağırlığındadır. Geniş veya makro lenslerin eklenmesi sistemin su içindeki ağırlığını artırabilir.
1. Kullandığınız sistemi ışık, strobe, piller vs tam donanımlı olacak şekilde monte edin.
2. Flaş kollarının üst kısmına kısa bir ip-halat bağlayın.
3. Kablonun üst kısmından dijital bir el tartısı ile ağırlığı ölçün.
4. Sisteminizi küvet, havuz veya uygun bir ortama koyun. Sistemin tamamen su altında olduğundan ve dışarda bir parça olmadığından emin olun. Ardından hafif bir çekme uygulayarak tekrardan tartıdaki ağırlığa bakın.
5. Sisteminizin sudaki ağırlığı, şamandıralara ne kadar kaldırma kuvveti eklemeniz gerektiğini gösterir.
Kaynaklar:
https://www.backscatter.com
http://behind-the-mask.com/