Çok soğuk geçmese de, güneyde dalışlar hala devam ediyor olsa da adettendir. Sezon açılışı yapmak gerekir her sene.
29 Ekim’de kutlamalar yaparak Kaş’ta sezonu kapattık. Malzemelerimizi de sezon dışı saklama kurallarına uyarak, tatlı su ile güzelce temizledikten sonra, askılarına asıp dolaplarımıza kaldırdık. E artık sular ısınmaya başladı, dalışlar başlayacak ve o dolaplar açılıp mis gibi neoprenlerimizi, regülatörlerimizi şöyle bir gözle kontrol edip çantamıza atacağız.
Tabii ki hayır. Sezon önceski saklama kurallarına uymak, malzemenin sezon öncesi bakımını yaptığınız anlamına her zaman gelmez.Kullanım sıklığına göre mekanik parçaları olan veya elektronik malzmelerimizi teknik olarak sevis bakımının da yapılmasını sağlamak, çeşitli testlerden geçirdikten sonra dalışa uygun halde olduğundan emin olmak gerekir. Normal şartlarda her dalıcı, kişisel malzemelerinin çalışma ve kullanım prensiplerini bilmelidir. Bildiğiniz ve tecrübe ettiğiniz üzere sualtında bu malzemelere bağımlıyızdır. Bakımı iyi yapılan malzeme, kullanıcısına özgüven ve dalışlarına süreklilik katmaktadır..
Her dalıştan sonra malzemelerin temiz tatlı su ile yıkanıp, süzüldükten sonra gölge bir yerde kurumasını sağlamak malzeme bakımının temelini oluşturmaktadır. Bu süreçte yine regülatörümüz, denge yeleğimiz, dalış bilgisayarımız ile karada da vakit geçirme imkanı bulmakta, sualtında dikkat etmediğimiz özelliklerine daha fazla konsantre olmaktayız. Bu sayede onları daha yakından tanıyabilmekte ve kullanım ihtiyaçlarımıza özel modifiye etme imkanı da bulmaktayız. Bu da ilerleyen zamanlarda kendi malzemelerimiz hakkında daha iyi bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır. Belki belirli bir seviyeye kadar söküp tekrar monte etme gibi küçük işlemleri de yapabilcek cesareti kendimizde bulmamıza neden olacaktır.
Cesaret demişken, gerçekten teknik olarak malzemeniz özelinde bir eğitim almamış ve elinizden sökme , vidalama gibi işler pek de gelmiyorsa (birşeyi monte ederken vida arttırdım diye övünenlerdenseniz) kesinlikle malzemelrinizin özel aletler ile sökülebilen parçalarını sökmeye çalışmayın. Özellikle regülatörünüzü! Hiçbir dalıcı 20 metrede iken yüksek basınç hortumunun yerinden çıktığını görmek istemez öyle değil mi?
Her ne olursa olsun, malzemelerinizi ne kadar iyi koşullarda kullanıyor olursanız olun, dalışlarda güvenlik esastır. Bu nedenle sezon öncesinde özellikle regülatörünüzü ve dalış bilgisayarınızı (her sezon olmasa da dalış sayınıza – kullanım sıklığına göre 1 veya 2 yılda bir) profesyonel desktek sağlayan teknik sevislere bakıma götürmek yapılacak en doğru hareket olacaktır.
Ülkemizde birçok markanın distribütör ve bayisi bulunmaktadır. Malzemeleriniz ile ilgili olarak size destek sağlayabilecek teknik servislerin adres ve telefon bilgilerini buralardan veya ürün markalarının internet adreslerinden temin edebilirsiniz. Bunların dışında da eğitmenlerinizden bu konuda bilgi almanız da mümkün olacaktır.
Unutmayın, kazalar bir defa yaşanır. Güvenli bir dalış için her zaman problemleri engellemek esastır. Sezon öncesi malzeme bakımı da bu yoldaki en önemli adımdır.
Şimdiden güzel dalışlarınızın olduğu bol güneşli bir dalış sezonu diliyorum.